Pääministeri vastaanotti viimein tulitaukoa vaativat vetoomukset
21/11/2023, 19:15Vetoomusten luovuttajat yhteiskuvassa erityisavustaja Kirsi Höltän kanssa. Kuva: Eva-Liisa Orupõld
Kuluneiden viikkojen aikana useat ryhmät Suomessa ovat keränneet allekirjoituksia Israeliin ja miehitetyille Palestiinalaisalueille tulitaukoa vaativiin vetoomuksiin. Näitä ryhmiä ovat muun muassa museotyöntekijät, muusikot sekä opetus- ja kasvatusalan ammattilaiset. Useiden viikkojen neuvottelujen jälkeen pääministeri Petteri Orpo vastaanotti erityisavustaja Kirsi Höltän välityksellä osan näistä vetoomuksista Valtioneuvoston linnan edessä järjestetyn kokoontumisen yhteydessä. Tilaisuuden järjestivät Amnestyn Suomen osasto ja Sumud – Suomen Palestiina-verkosto.
Vapaaehtoisten ylläpitämälle tulitauko.org -sivustolle on koottu kuluneiden viikkojen aikana Suomessa kerättyjä vetoomuksia, jotka vaativat välitöntä tulitaukoa Israeliin ja miehitetyille palestiinalaisalueille. Yhä allekirjoituksia keräävissä vetoomuksissa on yhteensä jo yli 50 000 nimeä, samojen allekirjoittaneiden määrää ei ole laskettu. Tällä hetkellä sivustolla on 11 tulitaukoa vaativaa vetoomusta, joista osa luovutettiin tänään pääministerin kansliaan.
Yhteisessä rintamassa edustettuina ovat Amnestyn vaatimus Petteri Orpolle (yli 27 000 allekirjoitusta), Sumudin tulitaukovaatimus Suomen hallitukselle (yli 16 000 allekirjoitusta), yhteiskuntatieteellisten ja humanististen alojen tutkijoiden vetoomus (lähes 500 allekirjoitusta), sosiaalialan ammattilaisten vetoomus (yli 1 100 allekirjoitusta), museotyöntekijöiden vetoomus humanitaarisen tulitauon puolesta (yli 400 allekirjoitusta), opetus- ja kasvatusalan ammattilaisten vetoomus (yli 1 400 allekirjoitusta), lääkäreiden ja lääketieteen opiskelijoiden vetoomus (yli 600 allekirjoitusta), Helsingin Taideyliopiston oppilaiden, alumnien ja henkilökunnan vetoomus (409 allekirjoitusta), Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappien vetoomus (245 allekirjoitusta), muusikoiden ja musiikkialan ammattilaisten vetoomus (636 allekirjoitusta) sekä taiteen ja kulttuurin alan ammattilaisten avoin kirje Suomen valtiojohdolle (2 090 allekirjoitusta).
Vetoomuksia olivat luovuttamassa Tuure Kilpeläinen ja Linda Fredrikson (Muusikoiden vetoomus), Kaura Raudaskoski ja Jemina Lindholm (museotyöntekijät humanitaarisen tulitauon puolesta), Noora Dadu (Sumud), Frank Johansson (Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja), Alaa Al Tamimi (Amnesty), Eero Yli-Vakkuri (Taiteen ja kulttuurin alan ammattilaisten sekä Taideyliopiston oppilaiden, alumnien ja henkilökunnan vetoomusten puolesta), Alisa Ajomaa ja Inka Söderström (sosiaalialan ammattilaiset), Nuha Abusaid (Opetus- ja kasvatusalan ammattilaiset) sekä Anastasia Diatlova (yhteiskuntatieteellisten ja humanististen alojen tutkijat).
Suomen valtionjohto on jättäytymässä väärälle puolelle historiaa
Eilen vietetyn Lapsen oikeuksien päivän jälkimainingeissa Suomen valtionjohdon hiljainen tuki Israelin toimille herättää paheksuntaa opetus- ja kasvatusalan ammattilaisten keskuudessa.
“Allekirjoittaessaan Lapsen oikeuksien sopimuksen Suomi on sitoutunut edistämään sen tavoitteita ja suojelemaan heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeutta elämään ja kehitykseen. Jotta tämä on mahdollista, Suomen on osaltaan vaadittava välitöntä tulitaukoa Gazaan, humanitaarisen avun välitöntä, jatkuvaa ja rajoittamatonta pääsyä alueelle sekä katkeamatonta veden, sähkön ja internetyhteyksien palauttamista,” sanoo matemaattisten aineiden opettaja Nuha Abuzaid.
Suomen valtionjohto ei ole vielä vaatinut tulitaukoa miehitetyille palestiinalaisalueille. Gazan jo valmiiksi katastrofaalisessa tilanteessa olevalla alueella on kuluneen puolentoista kuukauden aikana kuollut ainakin 13 300 ihmistä, joista yli 5 600 on lapsia. Uhriluvut nousevat jatkuvasti ja yli puolitoista miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.
“Gazassa tapahtuvan kansanmurhan oikeuttaminen äänestämällä tyhjää YK:n tulitaukoäänestyksessä ja jatkamalla asekauppaa Israelin kanssa tekee selväksi sen, että Suomen valtio ei ole politiikassaan sitoutunut ihmisoikeuksiin. Sosiaaliala on vahvasti kytköksissä valtion rakenteisiin, ja siksi on erityisen tärkeää, että sosiaalialan ammattilaiset nojaavat vahvasti ja itsenäisesti ammatietiikkaansa myös ja erityisesti tällaisissa tilanteissa, joissa se on ristiriidassa valtion linjan kanssa,” sanovat sosiaalialan ammattilaisten vetoomuksen luovuttaneet sosiaalityöntekijä Alisa Ajomaa sekä sosiaalityön yliopisto-opettaja Inka Söderstöm.
Suomen verrokkimaista Norja on ottanut selkeän kannan tulitaukoon. Norjan YK:n suurlähettiläs Andreas Lovold sanoi eilen (20.11.) YK:n istunnossa, että “Norja näkee kiireellisen tarpeen välittömälle, kestävälle ja jatkuvalle humanitaariselle tulitauolle.”
Nykytilanne on jatkoa vuosikymmeniä kestäneelle miehitykselle
Suomen valtionjohto on tuominnut kuluneina viikkoina yksiselitteisesti vain Hamasin 7.10. tekemän hyökkäyksen. Israelin sotatoimien tuomitsematta jättäminen näyttäytyy historiattomana tulkintana tilanteesta.“Hamasin harjoittamaa väkivaltaa ei voi käsitellä irrallaan Israelin miehityksestä, jota myös Gazan kaistaleen saarto edustaa. Kuuden päivän sodasta eli vuodesta 1967 jatkunut miehitys on kurjistanut palestiinalaisten elinolosuhteita ja altistanut palestiinalaiset jatkuvalle, päivittäiselle väkivallalle. Liikkumisrajoitukset, miehitysjoukkojen ja siirtokuntalaisten väkivalta, taloudellinen näivettäminen ja toistuvat maananastukset, kotien tuhoamiset ja elinkeinonharjoittamisen estäminen ja pelon ja nöyryytyksen ilmapiiri ovat osa sitä arkista väkivaltaa, joka jää huomiotta, mikäli tilannetta tarkastellaan vain väkivallan eskaloituessa,” kirjoittavat tutkijatohtori Tiina Järvi (Tampereen yliopisto), väitöskirjatutkija Antti Tarvainen (Helsingin yliopisto) sekä yliopistotutkija Mikko Joronen (Tampereen yliopisto).