Fingon järjestämällä Maailma kylässä -festivaalilla 25.-26. toukokuuta on näkyvästi mukana puhujana Illia Ponomarenko. Hänen ilmoitettu aiheensa on ”informaatiovaikuttaminen” Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan yhteydessä. Suomen ulkoministeriö tukee hänen vierailuaan.

Inhimillisen solidaarisuuden ja yleismaailmallisten ihmisoikeuksien kunnioittamisen hengessä kehumme Maailma kylässä -festivaalia siitä, että se tukee hyökkäyssodista, sotilasmiehityksistä, alueliitoksista ja niihin liittyvistä ihmisoikeusloukkauksista kärsivien ihmisten, tässä tapauksessa ukrainalaisten, oikeuksia. Samoista syistä julistamme vastustavamme äärioikeiston ideologiaa ja toimintaa, rasismia ja syrjintää, mukaan lukien antisemitismiä, islamofobiaa, romanivastaista rasismia ja sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaa vihaa.

Tämän takia Ponomarenkon esiintyminen Maailma kylässä -festivaalilla on meistä hyvin ongelmallista.

Ponomarenko on Twitter-feedissään vuonna 2019 kirjoittanut, että hänet ”pyhitettiin” vuonna 2017 osaksi Azovia, jonka jäsenet ovat hänen ”aseveljiään”. Hänen Twitter-feedissään on useita muita twiittejä, missä hän ilmaisee vahvan yhteytensä Azoviin, ja linkittää artikkeleihin joissa hän tukee Azovia.

On laajalti raportoitu, että Azov on äärioikeistojärjestö joka on osallinen ihmisoikeusloukkauksiin. Israelin arvostetuin sanomalehti Haaretzraportoi 2019, että Azovin jäsenet käyttävät Hitler-tervehdyksiä ja ovat ”voimakkaan antisemitistisiä”. The New York Times kutsui vuonna 2015 Azovia ”avoimesti uusnatsistiseksi”. The Nation raportoi vuonna 2019 siitä, miten Azovin perustaja ja ensimmäinen komentaja Andriy Biletsky oli ilmoittanut, että hänen tehtävänsä on ”johtaa maailman valkoisia rotuja lopullisessa ristiretkessä … seemiläisten johtavia ali-ihmisiä vastaan”, viitaten juutalaisiin. Vuosina 2016 ja 2018 Yhdysvaltojen hallituksen rahoittama rahoittama Radio Free Europe/Radio Liberty raportoi Azovin väkivaltaisista hyökkäyksistä sateenkaari-ihmisiä ja romaneja vastaan. Amnesty International, Human Rights Watch ja YK:n ihmisoikeusvaltuutettu ovat dokumentoineet Azovin kidutusta ja muuta epäinhimillistä kohtelua.

Radio Free Europe/Radio Liberty on myös vuonna 2018 raportoinut Azovin kampanjasta kouluttaa ulkomaisia äärioikeistotaistelijoita, ja sen äärioikeiston koulutusleireistä, joissa on mukana yhdeksänvuotiaita lapsia. Vuonna 2021 Time-lehti raportoi, että Azovilla on ”keskeinen rooli ääriryhmien verkostossa, joka levittäytyy Kaliforniasta halki Euroopan Uuteen Seelantiin, kolmen mantereen poliisiviranomaisten mukaan”, ja että järjestö on ”internet-propagandansa kautta ruokkinut maailmanlaajuista vihan ideologiaa, joka nyt inspiroi useampia terroristihyökkäyksiä Yhdysvalloissa kuin islamilainen ekstremismi, ja on kasvava uhka kautta läntisen maailman”. Yhtenä esimerkkinä lehti totesi, että Azovin haara auttoi levittämään Christchurchin joukkoampujan manifestia; hän murhasi 51 muslimia heidän rukoillessaan moskeijassa Uudessa Seelannissa.

On monia muita samanlaisia raportteja.

Azovin, johon Ponomarenko avoimesti assosioituu ja jota hän on mainostanut, arvot voisivat tuskin olla kauempana Maailma kylässä -festivaalin julistamista tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden periaatteista, tai sen ydinarvoista, joihin kuuluvat monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja vastuullisuus. Hänen esiintymisensä festivaalilla on räikeässä ristiriidassa Fingon kaikille oikeudenmukaista maailmaa peräänkuuluttavan vision kanssa, tai sen ”rohkeuden ja kantaaottavuuden” arvojen kanssa.

 Kun yksi allekirjoittaneista järjestöistä lähestyi Maailma kylässä -festivaalin, Fingon operatiivisen puolen, ja Fingon hallituksen johtoa, he vastasivat kysyneensä asiaa Suomen ulkoministeriöltä, joka oli kertonut heille, että Ponomarenko ”kiistää jyrkästi kaikki ääri-ideologioiden levittämiseen liittyvät väitteet”. He myös viittasivat Ponomarenkon artikkeliin, missä hän selittää miksi jotkut ukrainalaiset sotilaat käyttävät natsisymboleita todisteena siitä, että hän ei tue äärioikeistoa. Itse asiassa artikkeli kuitenkin ennemminkin osoittaa, miten hän valkopesee äärioikeistoa. Ponomarenko esimerkiksi väittää, että Azov lakkasi olemasta äärioikeistolainen 2015-16, mikä on vahvasti ristiriidassa yllä mainitun raportoinnin kanssa. Fingo myös vihjasi, että ”propagandaa levittävät botit” ovat vastuussa väitteistä siitä, että Ponomarenko tukisi äärioikeistoa.

Olemme järkyttyneitä tästä vastuullisuuden ja vakavuuden puutteesta jota Fingo ja Maailma kylässä -festivaali äärioikeiston suhteen osoittavat. Pyydämme niitä noudattamaan omia periaatteitaan ja arvojaan, perumaan Illia Ponomarenko esiintymisen, ja vahvistamaan että ne vastustavat äärioikeisto-ideologioita ja -ryhmiä.

Vilpittömästi,

Sumud – Suomen Palestiina-verkosto ry
Catalysti 
Colectivo Armadillo Suomi
Debt for Climate
Demokraattinen sivistysliitto ry
Earthbound Lovers
Feminist Culture House 
ICAHD Finland ry
Kairos Helsinki
Kiila ry
Kommunistinuoret ry
NO NIIN Magazine
Palestiinalaisten siirtokuntayhdistys ry
POC-lukupiiri ry
Ruskeat Tytöt ry
SKP – Punainen sateenkaari
Spartacus-säätiö
Students for Palestine Finland
Ubuntu Film Club
UrbanApa

Vantaan Rauhanpuolustajat ry