Jyväskylän yliopisto rikkoo akateemisen vapauden periaatetta

29/11/2024, 17:16

Syksy Räsänen puhuu Eurooppa-salilla Helsingissä.

Perjantaina 29.11. kello 14 järjestettävä luento Israelin akateemisesta boikotista on peruttu Jyväskylän yliopiston toimesta. Syksy Räsäsen luento pidetään sen sijaan Jyväskylän pääkirjaston Wolmar-salissa. Räsänen on israelilaisen ihmisoikeusjärjestön ICAHD Suomen haaran puheenjohtaja sekä Sumud – Suomen Palestiina-verkosto ry:n varapuheenjohtaja.

Jyväskylän yliopisto on perustellut tapahtuman perumista muun muassa sillä, että Israelin akateemisesta boikotista ei saa puhua yliopistolla, koska se antaisi vaikutelman että yliopisto kannattaisi sitä.

“On pysäyttävää, että Jyväskylän yliopiston johdon mukaan yliopiston seinien sisällä ei saa puhua asiasta, josta yliopistolla ei ole linjaa. Ajatus siitä, että asioilla pitää olla johdon hyväksyntä ennen kuin niitä voi käsitellä ei kuulu vapaaseen akateemiseen yhteisöön, vaan aivan toisenlaisiin, autoritäärisiin järjestelmiin,” sanoo Räsänen.

Aiemmin myös Aalto-yliopisto pääkaupunkiseudulla on perunut Räsäsen samasta aiheesta puheelle yliopistosta tehdyn salivarauksen.

Jyväskylän yliopisto on perustellut luennon perumista myös sillä, että se voisi aiheuttaa turvattomuuden tunteita. 

“Yliopistojen tarkoitus on edistää kriittistä ajattelua ja mahdollistaa valistunut keskustelu haastavista aiheista – ei vältellä monimutkaisuutta tai kiistanalaisuutta,” toteaa Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Iballa Burunat. ”Haluan oppia boikotista, ymmärtää sen taustalla olevat perustelut ja kyseenalaistaa näkemyksiäni. Juuri tätä varten yliopistot ovat olemassa: muovaamaan valistuneita ja hyvin informoituja yksilöitä”.

Suomessa yliopistojen autonomia on taattu perustuslailla, erityisesti 16 §:n 3 momentilla, joka suojelee tutkimuksen, opetuksen ja korkeakoulutuksen akateemista vapautta. Tämä oikeudellinen kehys varmistaa yliopistojen riippumattoman toiminnan ilman poliittista puuttumista, ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin vahvistaa akateemisen ilmaisun vapauden suojan.

Israeliin kohdistuvat akateemiset boikotit ovat kerättäneet keskustelua Suomessa ja maailmalla viime kuukausina. Hiljattain Taideyliopistolla sitouduttiin osittaiseen akateemiseen boikottiin ja viime keväänä Helsingin yliopisto jäädytti vaihto-ohjelmat Israelin kanssa. Tänä syksynä YK:n asiantuntijat ovat lisäksi antaneet kehotuksen Israelin akateemiseen boikottiin.

Jyväskylän yliopisto (JYU) on tänä vuonna toistamiseen perunut Palestiinaan liittyvän tapahtuman, mikä herättää vakavia huolia sen sitoutumisesta avoimen ja inklusiivisen akateemisen keskustelun edistämiseen. Ensimmäinen peruutus tapahtui helmikuussa, kun suunniteltu tutkijapaneeli Palestiina-solidaarisuus ja tukahduttaminen akatemiassa peruttiin. Tapahtuma oli tarkoitus toteuttaa hybridiseminaarina, jota lähetettäisiin useisiin yliopistoihin, mukaan lukien JYU. Paneelin puhujia olivat muun muassa professori Gavan Titley Maynoothin yliopistosta sekä apulaisprofessori David Landy Trinity Collegesta.

“Kun keskustelut koskevat vakavia kansainvälisen oikeuden loukkauksia, ne eivät ole pelkästään poliittisia vaan oikeudellisia kysymyksiä. Yliopistoilla on velvollisuus kunnioittaa ihmisoikeuksia ja kansainvälistä oikeutta”, sanoo emeritusprofessori Lauri Hannikainen Helsingin yliopistosta. ”Israel on rikkonut räikeästi kansainvälistä oikeutta, ja Kansainvälinen tuomioistuin on todennut, että Israelin miehitys Palestiinan alueilla on laiton, ja näin ollen Israelin on vetäydyttävä niiltä – myös siirtokunnista. JYU toimii kansainvälisen oikeuden vastaisesti, jos se kieltää kokouksen, jossa käsiteltäisiin akateemista boikottia Israelia vastaan”.

Vaikka kyseessä oli tieteellinen tapahtuma, JYU:n hallinto katsoi sen poliittiseksi ja siten yliopiston tiloihin sopimattomaksi. 

“Pyynnöistä huolimatta yliopisto ei kuitenkaan esittänyt virallista politiikkaa, joka kieltäisi poliittiset tapahtumat. Tämä herättää vakavia kysymyksiä erityisesti, kun otetaan huomioon JYU:n historia tapahtumien isännöimisessä, joihin on osallistunut merkittäviä kotimaisia ja ulkomaisia poliittisia hahmoja, joiden tapahtumien poliittinen luonne on kiistaton,” sanoo Räsänen.  

Esimerkiksi tänä vuonna Viron presidentti Alar Karis piti luennon JYU:n pitkäaikaisessa Martti Ahtisaari -sarjassa otsikolla ”Meidän voimamme on tie rauhaan, heikkous tuo lisää sotaa”. Luento käsitteli herkkiä aiheita, kuten Venäjää, turvallisuutta ja ulkosuhteita. Samalla logiikalla tutkijapaneeli, joka käsittelee Israelin ja Palestiinan konfliktiin liittyvää akateemista tukahduttamista, ei ole poliittisempi kuin keskustelut Venäjän ja Ukrainan sodasta.

Stay Informed

Sign up for our newsletter to receive updates and alerts.

Pieni hetki...

Thank you for sign up!